Het starten van een bedrijf; voor velen is het een droom. Maar hoe ga je van dat briljante idee naar het ondernemen zelf. Een bedrijf starten is formeel zo geregeld, even langs de Kamer van Koophandel en je bent al heel ver. Maar om jouw idee daadwerkelijk tot een bedrijf om te turnen is toch echt meer nodig. Voor veel dingen is er wel een handleiding te vinden of een boek voor ‘dummies’. Maar het starten van een bedrijf dat is voor veel mensen even ongrijpbaar en groots als dat het een droom voor ze is. In deze blog probeer ik in zeven stappen te beschrijven hoe je van idee naar jouw eigen bedrijf gaat.
#1. Je hebt een idee, briljant natuurlijk, stap één is om eens goed stil te staan bij of dit idee wel echt voor jou is. Sluit het aan bij je eigen passies, dat wat je graag doet, past het bij jouw doelen, je sterke punten en de kennis die je bezit? Zo ja super tof, deels wel deels niet, overweeg een compagnon die jouw aanvult. Maar bedenk bij deze stap vooral dat het nog je initiële idee is, wordt er nog niet direct verliefd op want kanttekening één, je idee gaat echt nog veranderen, wees je daar van bewust en onthoud dat niemand ooit ergens mee begonnen was en meteen uitmuntend was.
#2. Bekijk je idee dan nog eens vanuit alle hoeken. Wees kritisch als een investeerder zou zijn; dus kijk met een objectieve, grondige en analytische manier. Wie zijn de klanten en wat hebben ze nodig? Hoe groot is de kans? Is dit de juiste tijd om zo’n type product of dienst te lanceren? Wat heb je nodig en wat gaat het kosten om het te realiseren? Maak een ruw businessmodel, hier is het Businessmodel Canvas een gemakkelijk hulpmiddel voor, kom je er zelf niet mee uit, neem dan iemand in de hand die je kan helpen en met je kan sparren. Zo’n rauw business plan d.m.v. bijvoorbeeld het Businessmodel Canvas is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je de basics doordacht hebt; dit is het fundament voor jouw onderneming.
#3. Zorg dat je feedback krijgt van mensen in je omgeving, maar ook van mensen die de markt kennen. Het is belangrijk dat je zo kritische feedback en informatie ontvangt over jouw businessmodel, de markt etc. Kijk ook eens naar een eerste groep potentiële klanten en vraag wat belangrijk is voor hen en wat zij verwachten, zoeken en of de behoefte er is. Natuurlijk is dit geen garantie voor succes op de markt, want het bijstellen zul je echt moeten blijven doen wanneer je ‘live’ bent. Maar door deze stap vooraf al wel te zetten vergroot wel je kansen en levert je veel waardevolle informatie voor het starten op.
#4. Lanceren maar! Het is verleidelijk om te wachten tot jouw product of dienst ‘perfect’ is voordat je het lanceert. ‘Perfect' is altijd de vijand van goed genoeg'. Het is niet voor niets dat veel Techbedrijven eerst met een bèta-versie op de markt komen. Mooi voorbeeld is Google, die met Gmail zelfs jaren in de bèta-fase verbleef. Kanttekening hierbij is dat je dus zelf flexibel moet zijn en je product moet kunnen aanpassen als dat het geluid uit de markt is. Maar de beste manier om je product te testen is door daadwerkelijk het aan de markt te onderwerpen, dat is de eerlijkste en beste leerschool. In deze fase is het belangrijk dat je experimenteert om zo daadwerkelijk te leren wat je klant vraagt en behoefte aan heeft. Denk aan verschillende prijsstellingen maar ook aan je manier van communiceren. Slaat jouw verhaal aan bij de klant of communiceer je op een hele andere manier dat wat jouw doelgroep doet.
#5. Dus leer en verander. Zodra je leert welke aspecten van je product en marketing je verkeerd hebt, wil je ze natuurlijk oplossen. Maar hopelijk zal je ook dingen direct goed hebben en die wil je intact houden. Om beide tegelijkertijd te kunnen realiseren moet je zowel jouw product en dienst als jouw businessmodel moeten kunnen bijstellen zonder dat je de goede dingen vernielt.
#6. Ken je cijfers! Wat kost je product, wat is je prijszetting, wat is je marge etc. Stel een begroting op, veelal is dat natuurlijk nog een schatting, maar het geeft je houvast waarmee je aan de slag kan en zorgt ervoor dat je jezelf niet financieel in de voet schiet.
#7. Gefeliciteerd, je bent klaar om te groeien. Stel voor jezelf doelen, wat wil je bereiken op korte en lange termijn? Dit is jouw gids voor in ieder geval het eerste jaar, zorg dat je hier veelvuldig mee bezig bent en actief mee omgaat. Stel waar nodig bij en ga het proces van je businessmodel vervolgens ook weer bijlangs. Ondernemen is een dynamisch proces, het is altijd omgaan met bewegingen in de markt. Dus hoewel je nu in 7 stappen een bedrijf bent begonnen, is de grootste les misschien wel dat voor het ondernemen er geen kant- en klare handleiding is. Ondernemen is doen, leren, aanpassen en doorzetten.
“Allow yourself to be a beginner, no one starts off being excellent”
Douwe Hooijenga