Creëer je eigen profiel

15 september 2016

Mijn liefde voor het vergaren van kennis, het luisteren van podcasts en het lezen van boeken van onder meer succesvolle ondernemers en leiders is groot, zoals jullie ongetwijfeld weten. Maar betekent dat dat ik zomaar de methodes en schema’s van hen kan overnemen en ze direct kan toepassen in mijn eigen leven? Nee, zo werkt het gewoon niet; klakkeloos kopiëren werkt niet. De reden waarom ik zoveel mogelijk mijzelf bij probeer te brengen van deze ondernemers en leiders is om mijzelf scherp te houden en bij te sturen.

Op dit moment mis ik bijvoorbeeld bijna niets van Gary Vaynerchuk. Maar betekent dit ook dat ik vervolgens exact zoals hem te werk ga? Nee. Ik pik datgene op wat mij aantrekt in het verhaal, neem mee wat ik kan gebruiken en verder laat ik mij vooral inspireren, motiveren. Op die manier houd ik me een spiegel voor.

“You have to understand your own personal DNA. Don’t do things because I do them or Steve Jobs or Mark Cuban tried it. You need to know your personal brand and stay true to it.” – Gary Vaynerchuk

Zoek jezelf en blijf vooral dicht bij jezelf

Het is zo belangrijk om altijd dicht bij jezelf te blijven. Stel jezelf in voor de doelen die jij wilt behalen en volg ook zeker niet zomaar automatisch de schema’s van anderen. Dit is met alle kennis zo die ik opdoe van andere, leiders, ondernemers, etc. Ik pik er dingen uit waar ik wat in zie, maak ze eigen en creëer zo mijn eigen schema dat aansluit bij wie ik ben en waar ik naartoe wil. Hoezeer ik de ‘hardcore’ stijl van een Gary Vaynerchuk ook kan waarderen (en er ook erg veel uit haal); zijn stijl is niet de mijne. Maar veel van waar hij over spreekt zijn wel dingen die ik meeneem op weg naar mijn perfecte schema, mijn eigen profiel als ondernemer.

Maar zo is het ook met een Tim Ferris, Seth Godin, Tony Robbins, Stephan Covey, Dale Partridge en Simon Sinek. Ze hebben allemaal  geweldige dingen gezegd en geschreven. Het is kennis die ik bezit, waardeer en om die reden dan ook veel inzet tijdens mijn coaching. Want veel kennis die misschien niet direct bij mij past kan ik wel toepassen en doorgeven aan anderen.

Maar het belangrijkste advies dat ik meegeef is dit: zorg dat je een schema maakt dat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt. Uiteindelijk draait alles daar om.

Creëer je eigen schema

·         Maak een schema, plan, stel doelen

·         Experimenteer met apps, tools die je ondersteunen en helpen (een to-do app, agenda, teamwork app, wat ook maar, experimenteer en kijk wat jouw past)

·         Durf je schema aan te passen op je doelen

·         Blijf dicht bij jezelf

“Ga niet vol vals verlangen in de schaduw van de groten staan. Zoek je eigen richting, om de ware weg te gaan.”

Tags: 
Wees jezelf
profiel
schema
branding
Ondernemen