Ik ben een groot voorstander en verkondiger van het belang om vooral doelen op te stellen, voor jezelf als persoon, als ondernemer en voor je bedrijf. Maar doelen behalen, dat is waar de uitdaging ligt. Doelen stellen is makkelijk, maar blijven het voornemens of werk je er echt aan en zijn het geen lege hulzen die je op papier zet.
Wat de definitie van succes precies is, is voor iedereen anders. Maar hoe je jouw doelen richting jouw succes behaalt gaat vrijwel altijd op dezelfde manier; via de ‘4 D’s’.
Durven
Het stellen van doelen begint met jezelf uit te durven dagen. Het lef hebben om doelen te stellen die je soms best even een oncomfortabel gevoel geven omdat ze zo ‘groot’ lijken. Een paar tips bij het stellen van doelen is is om eerst te kijken waar je graag zou willen zijn. Pin de grote droom vast over, stel vijf jaar? Werk dan terug naar het hier en nu om concrete doelen op te stellen die je in de goede richting brengen.
Het schema dat ik hiervoor hanteer is gebaseerd op een schema van Tim Ferriss. Je stelt doelen voor de korte en lange termijn van zes en twaalf maanden op vier thema’s; hebben, doen, leren en zijn. Op basis van deze doelen ga je aan de slag en maak je concrete acties om deze te behalen. Zorg bij het doelen stellen dat je een persoonlijke visie, jouw waarom en je kernwaarden duidelijk hebt, zodat je ook daadwerkelijk doelen stelt in lijn met jouw eigen ik. Dat is de basis om jezelf te ontwikkelen: weten waaraan je gaat werken en zorgen dat het een coherent verhaal blijft.
Doen
Wanneer je doelen hebt gesteld volgt de actie, het daadwerkelijk doen nadat je doelen opgesteld hebt. 'Reverse-engineer' je doelen, wat moet je er daadwerkelijk voor doen, wat voor concrete acties en stappen kunnen je eruit filteren en wat moet je verder doen om je doelen te verwezenlijken? Zet je acties weg in een schema, gebruik een handige tool (voorbeeld) of gewoon het ouderwetse notitieblok.
Discipline
Enthousiast ergens aan beginnen kunnen we allemaal. Maar, het vergt discipline om het daadwerkelijk steeds weer te doen en het ook vol te houden. En ja, soms is dat lastig, daar weet ik ook alles van. Maar gelukkig zijn er genoeg handige tools die je kunnen helpen: todoist, idonethis, om er maar een paar te noemen. Een misschien nog betere stok achter de deur is een persoonlijke in de vorm van een coach, maar het kan ook je partner, je compagnon of collega zijn. Ik ben er zelf heilig van overtuigd dat een coach of mentor het waard is. Een professionele sparringpartner, stok achter de deur en een spiegel voor jouw ontwikkeling; ja, dat werkt en daarom maak ik er zelf ook veelvuldig gebruik van.
Doorzetten
En dan behaal ik al mijn doelen? Er is inderdaad grote kans dat je veel doelen zult halen, hoe groot ze soms ook lijken. Maar je zult zeer waarschijnlijk ook ‘falen’. Daarom is het lef om ‘grote' doelen te stellen niet iedereen gegeven. Doel niet behaald? “Begin weer bij ‘start’. U ontvangt geen € 200,-.” Maar zonder die eerste doelen te stellen en je inspanningen om deze te behalen en daar het werk voor te doen was je nóóit op datzelfde niveau geweest. De essentie van doelen stellen is namelijk veel meer dat je op jouw eigen ontwikkelingsreis gaat. Het gaat meer over het feit dat je zo ontdekt wie je bent en dat je verder bent dan van waar je begon en waar je stond in het leven. Om met een quote af te sluiten die dit hele proces voor mij goed weet samen te vatten, deze van Zig Ziglar:
“What you get by achieving your goals is not as important as what you become by achieving your goals”.
Kortom: het leven eindigt niet als je je doel een keer niet bereikt. Ga er gewoon voor. Alle kans dat je er veel wijsheid uit haalt, ook al lukt het onverhoopt niet. Dat zou je ook als ‘succes’ kunnen beschouwen.
De vijfde ‘D’
Ik sluit graag af met nog één ‘D’ die eigenlijk niet mag ontbreken. Deze ‘D’ staat aan het begin van alles. Het is de ‘D’ van ‘Droom. Zonder dromen waren we vermoedelijk nog altijd met vuurstenen bezig om vuur te kunnen maken. Dus droom en begin dan met vier daaropvolgende D’s om die droom realiteit te maken.