De tien geboden van ondernemerschap

7 januari 2019

Iedereen kent ze wel; de tien geboden uit de bijbel, of de mooiere benaming vind ik, de tien leefregels, regels om naar te leven. Voor ondernemers is het niet anders en daarom heb ik de volgende tien geboden van ondernemerschap opgesteld. Tien leefregels die jou als ondernemer of als ondernemend persoon zullen helpen op de weg naar succes.

1. Start with why

Persoonlijk ben ik  een fan van Simon Sinek en zijn principe van de 'Golden Circle' . Dit principe is voor mij dan ook de basis om vanuit te ondernemen. Het begint met jouw passie, die diepere overtuiging die jou drijft.

Het klinkt zo makkelijk, maar wat als je die nog niet gevonden hebt? Zoek dan eerst die 'why' in jouw leven. Mijn 'why' is het helpen van mensen en het is mijn passie om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mensen. Dienstbaar te zijn en anderen te inspireren en te motiveren.

2. Creëer kernwaarden

Wat zijn de kernwaarden voor jou als persoon en hoe vertalen deze zich in jouw ondernemen?

Wat typeert jou, welke waarden, eigenschappen en vaardigheden wil je uitstralen en om bekend staan? Probeer vijf tot zeven kernwaarden te omschrijven die het fundament zijn van jou als persoon en kenmerken waar jij voor staat. Deze kernwaarden, samen met jouw 'why', zijn de grondbeginselen die je altijd moet koesteren. Zij maken wie jij bent , zorgen voor authenticiteit en zijn daarmee ook de grondslag van jou als persoon, jouw onderneming en jouw 'brand'.

3. Stel doelen

De derde regel is het stellen van doelen.Vveel mensen hebben veel in hun hoofd en zeggen van alles te willen bereiken, maar wanneer puntje bij paaltje komt, blijft het daarbij. Het is net als met goede voornemens; wanneer het bij een voornemen blijft, kom je er niet ver mee. Dus stel doelen en handel ernaar.

4. Dream BIG

Wees ambitieus! In het opstellen van jouw doelen maar ook in jouw dromen. Durf te dromen over datgene waar je wilt staan over een aantal jaar, of datgene wat je ooit nog wil doen of bereiken. Net als met het stellen van doelen geeft het je die prikkel om ergens naar te streven. Mijn droom? Meerdere! Maar van jongs af aan droom ik altijd al van het opzetten van een eigen restaurant. Maar inmiddels ben ik er wel achter dat dit niet zomaar een restaurant kan zijn, want het moet wel aansluiten bij mijn eigen 'why' en kernwaarden. Wat als dat bereikt is? Verder dromen!

5. Wees zichtbaar

Zichtbaarheid is alles, werk aan je verhaal, heb altijd een pitch klaar en verspreid een consistent verhaal. Of dit nu op netwerkbijeenkomsten, op social media website of andere uitingen is. Het verhaal moet duidelijk en consistent zijn, hier is jouw 'why' en zijn de kernwaarden wederom een goed uitgangspunt voor om dit in te vullen. Is een artikel of blog wat je deelt te herleiden naar jouw brand? Bouw aan je netwerk, werk ook voor je netwerk, geef terug en realiseer ambassadeurschap van jouw verhaal!

6. Lead the way

Essentieel voor elke ondernemer is leiderschap, of het nu is om een team aan te sturen of juist jezelf. Leidinggeven is een kunst, je wijst de weg, of maakt een nieuwe weg en zorgt ervoor dat mensen jou op die weg volgen en zich daar voor de volle 100% in willen zetten. Je bent dienstbaar en door jouw optreden help je anderen te excelleren en hun potentieel optimaal te kunnen benutten.

7. Leef!

Een grote valkuil voor veel ondernemers; jezelf verliezen in de business. Maak tijd om naast het harde werk ook te genieten van al het mooie ons gegeven. Tijd voor je gezin, familie en vrienden. Tijd voor ontspanning en rust, maar ook tijd voor sport en bezinning. Het leven is te kort om de tijd door je vingers te laten glippen, daarom; Leef!

8. Blijf in beweging

Je bent bezig met de toekomst en anticipeert op de markt, want de wereld staat niet stil. Een ondernemer is daarom altijd bezig met de ontwikkeling van zijn dienst, product of met het ontwikkeling van nieuwe ideeën. Op zoek naar nieuwe uitdagingen en continu bezig met persoonlijke groei.

9. Just do it

Ondernemen is vooral ook gewoon doen. Het lef hebben om te beginnen, de moed te hebben om in het diepe te durven springen en hard te willen werken. Dat vergt doorzettingsvermogen en discipline. Maar wanneer je dat doet vanuit je 'why' is die investering het waard, toch?

10. De kracht van teruggeven

Iets opbouwen, je brood verdienen met datgene waar je blij van wordt, jouw talenten in mogen zetten ten behoeve van iets dat groter is dan jezelf, prachtig! Maar teruggeven hoort er ook bij, of het nu is door duurzaam te ondernemen, je in te zetten voor maatschappelijke initiatieven, mensen te helpen met een afstand  tot de arbeidsmarkt of een percentage terug te geven aan een goed doel of sponsoring. Als ondernemer weet je ook wat de kracht van teruggeven is, Pay it Forward!

Tags: 
Ondernemen
Leefregels
Visie
Doelen
Kernwaarden
Why