Falen, het einde of een opening?
Wanneer ik terugdenk aan wat tegenslagen in mijn leven, heb ik op het moment zelf vaak gedacht dat ik gefaald had. Want ik was toch zo'n 'talent'? Talententraject bij de KNVB, Honoursprogramma, Groningen Talent Group. Op veel plekken wordt tegenwoordig al snel een bepaalde stempel op je gedrukt en daarmee ook meer van je verwacht. En daar is op zich ook niets mis mee. Ik presteer graag onder een bepaalde mate van druk en heb uitdaging nodig om het beste uit mijzelf te halen
Het gevoel van falen, dat is meer het niet kunnen voldoen aan mijn eigen verwachtingen. Want door drukte beslissen te stoppen met een traject voelde bij mij als falen. Terwijl dit totaal niet aan de orde was. Door een burn-out moeten stoppen met je stage en vertraging oplopen in je studie, dit voelde als falen. En zo zijn er meerdere momenten in mijn leven geweest waar ik, op dat moment, vond dat ik gefaald had. Maar uiteindelijk heb ik al deze momenten omgezet door terug te vechten, mij niet neer te leggen bij dat moment.
Durf te falen, zolang je maar niet opgeeft, geef nooit op!
Kijk naar veel van de meest succesvolle mensen van nu, of de groten in onze geschiedenis. Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Walt Disney, Michael Jordan en J.K Rowling. De lijst is simpel aan te vullen. Allen hebben in hun leven gefaald, werden betiteld als ontalentvol, niet creatief genoeg, of waren college drop-outs. Of het voorbeeld van J.K. Rowling, 12 keer werd haar eerste draft van Harry Potter afgewezen door uitgeverijen. Niemand zag er wat in, ze schreef het in een tijd dat ze aan zelfmoord dacht. Maar door niet op te geven en te blijven proberen, kreeg ze de kans en kijk wat haar dat gebracht heeft. Of één van mijn helden, Gordon Ramsay, dacht profvoetballer te worden, maar een zware blessure zorgde ervoor dat hij die droom uiteenspatte. Maar hij stond op, ontdekte en gebruikte een ander talent en passie en is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle koks van deze wereld, met tv programma's, top restaurants, boeken en maar liefst 15 Michelin sterren.
Het verschil zit hem in jou eigen mindset, vecht je terug, pak je de eerstvolgende kans, ga je voor plan c,d,e wanneer a en b niet werkten. Of geef je op en leg je jezelf erbij neer dat dit het is.
Pain is temporary, quitting is forever.
Mag je dan niet verdrietig zijn, pijn voelen of jezelf kwetsbaar opstellen etc. Absoluut juist wel, maar dat mag niet leiden tot opgeven. Gebruik die emotie als energie om terug te vechten. Dit zal niet altijd van de één op de andere dag slagen en de pijn zal niet meteen verdwijnen. Maar zoals spierpijn het proces is om je spieren te laten groeien en sterker te laten worden. Zo is het ook met mentale pijn, het maakt je sterker en geeft je de kans om te groeien en de volgende keer wel die stap extra te kunnen zetten.
Falen is nooit het einde, maar een opening en een kans om sterker terug te komen!
Douwe Hooijenga