Eindelijk (echt) weekend

19 september 2015

Eindelijk weekend, dat gevoel kennen we allemaal. Maar is dat wel zo? Hebben we wel echt weekend? Laatst melde Toggl (een app om je werktijden te meten) mij dat ik 71 uren gewerkt had die week. Ik gebruik Toggl eigenlijk niet altijd maar soms vind ik het wel fijn om even weer goed inzicht te verkrijgen met hoeveel werkelijke tijd ik besteed heb. Afijn werkweken van 60, 70, 80 uur of misschien zelfs nog wel meer zijn voor ondernemers redelijk normaal en deinzen er ook niet van terug. En om succesvol te worden zijn dergelijke weken als je het mij vraagt ook echt nodig!

Er is op zich ook niets mis met zulke werkweken, maar hoe houd je het vol? Eindelijk weekend zeggen we dan, om vervolgens gewoon door te gaan in het weekend met van alles en nog wat zonder echt rust te nemen. Om die 'lange' werkweken zonder verlies van energie en kracht vol te houden, zul je moeten leren daadwerkelijk rust te nemen. Hoe? Hier een paar tips:

 

Tip 1: Achteruitkijkspiegel

Gebruik je weekend als achteruitkijkspiegel, reflecteer op de afgelopen week. Wat heb je gedaan, hoe is het gegaan, leer van jezelf richting de komende week. 

Tip 2: Houd op met al die klusjes

Sommige mensen hebben de neiging om het hele weekend vol te stoppen met: klusjes... Zo blijf je drukte houden in je hoofd en dan kom je nooit toe aan het reflecteren. Net als met je reguliere werkzaamheden, zorg dat je je activiteiten plant, dus ook je klusjes en stopniet  je hele weekend er mee vol.

Tip 3: Sporten, hobby of andere activiteit

Pak tijdens het weekend een sport of een hobby op waar je niet altijd genoeg tijd voor hebt tijdens de werkweek. Ga naar een concert, voorstelling, ga op kleine mini-avonturen, ga hiken of lange fietstochten. Ga er tussenuit. Plan deze dingen, zet het in je agenda zodat je doordeweeks er naar uit kunt kijken.

Tip 4: Niet uitslapen

Blijf niet veel langer liggen dan je normaal doet. Het haalt je uit je ritme, en zorgt ervoor dat je maandags ineens niet meer gewend bent aan vroeg opstaan.  

Tip 5: Disconnect!

Loskomen van het werk, het is soms zo lastig, zeker met al die devices die we gebruiken, smartphone, laptop, tablets, werk is altijd binnen handbereik. Fijn en lastig tegelijk. Maar dat loskoppelen van je werk is één van de belangrijkste dingen wat mij betreft. Voor mijzelf doe ik met name in de weekenden, speciaal de zondag. Zaterdagmorgen mag ik nog even bezig van mijzelf, maar daarna is het klaar. Zaterdagavond nog net even de werkmail bekijken, wat inroosteren voor de komende week en that's it. Zondag is het helemaal uit. Gebruik die tijd voor bezinning, naar de kerk, voor familie, kinderen, visite. Zelf ga ik inderdaad eerst naar de kerk, regelmatig op visite bij familie of vrienden, standaard uitgebreid koken. Voor mij de ultieme dag om de batterij weer op te laden, zowel fysiek als zeker ook mentaal.

Even er helemaal tussenuit en je weer klaarmaken voor de komende week. Disconnect, alleen dan is het:

 

Eindelijk echt weekend!

  

Douwe Hooijenga

Tags: 
Weekend
rust
energie
opladen