Nieuw jaar, nieuwe doelen

29 december 2015

Wat zijn jouw doelen voor 2016?

Dat is de vraag en de uitdaging die ik jou wil voorleggen, écht doelen te stellen en dat is heel wat anders dan een goed voornemen. Want met een nieuw jaar in aantocht dus maak ik mij weer klaar. Terugkijken op het afgelopen jaar, wat waren mijn doelen en hoever ben ik daarmee gekomen. Maar een nieuw jaar vraagt ook weer om nieuwe doelen. Heb ik dan al mijn doelen behaald? Nee, want ik maak veel doelen, op basis van onderstaande schema's die wel bijdragen aan mijn grotere doelen/ dromen. Door zoveel doelen te stellen, maak ik mij bewust van waar ik mee bezig wil, onbewust blijven de doelen je bij. En nee je hoeft niet alles te behalen, maar het geeft je wel een bepaalde motivatie om aan de slag te gaan en je bereikt altijd meer dan wanneer je ze niet stelt, want je hebt een plan en daar werk je aan. Ik krijg nog wel eens de vraag of het werkt, dat doelen stellen. Ja zolang je het deel laat uitmaken van jouw plan voor de toekomst. Het gaat er vooral om dat je bewust bent van waar je naartoe wilt en dat wat je doet daar aan bijdraagt.

Doelen stellen is meer dan je to-do lijst voor vandaag en morgen. Doelen stellen begint bij te kijken waar je vandaan komt, op te maken waar je nu staat en tenslotte waar je naartoe wilt. Doelen stellen gaat om de stip op de horizon en de weg daarheen uit te werken. Kleine en korte termijn doelen, maar ook ambitieus, groot en lange termijn durven te denken.

Voor de hele korte termijn, de to-do list voor morgen etc. is één van mijn favoriete tools op dit moment #Idonethis. Super eenvoudig, 's avonds een reminder en het is te integreren met heel veel andere apps. Voor mijzelf werkt het fijn en ook als coach is het een handige tool die ik graag hanteer.  Als to-do list gewoon heerlijk.  Al zijn er natuurlijk genoeg dergelijke tools te vinden en ik zou vooral adviseren om te experimenteren en te kijken welke voor jou werkt.

De korte/ middenlange termijn, noemen we voor het gemakt 6 en 12 maanden. is de volgende periode, hier gebruik ik het Dreamline schema van Tim Ferris voor. Een heel mooi schema dat je doelen op drie thema's laat stellen op zowel de 6 maand en 12 maanden termijn. En op elk thema schrijf je minimaal 3 doelen op. Dus je hebt minimaal 18 doelen en dan kan je het ook nog zo doen dat je doelen stelt voor jezelf, dus persoonlijke doelen

De lange termijn is jouw stip op de horizon, deze moet je helder zien te krijgen. Dit is de droom waar je naartoe wilt, of het niveau waar je wilt staan over een 5 jaar bijvoorbeeld. Schrijf deze op!

Door doelen op te stellen en jezelf er mee te confronteren zorg je ervoor dat ze gaan groeien, zowel bewust als onbewust zullen jouw activiteiten er steeds meer in dienst van gaan staan. Daarvoor zul je er wel voor moeten werken, stap voor stap richting jouw doelen. Dit kan alleen of met een coach zoals ik zelf ook met mijn coachees aan de slag ga en met mijn eigen coach werk aan mijn doelen.

Succes toegewenst in het nieuwe jaar, stel jouw doelen, werk eraan en je zult groei zien!

 

Douwe Hooijenga

 

 

Tags: 
Doelen Goals Voornemens