Vier boeken vol inspiratie voor in de vakantie

9 juli 2018

De vakantie is in zicht, daarom een paar boekentips. Tijd om even los te laten van datgene waar wij van houden; ondernemen. Deze boeken kun je in de vakantie veel inspiratie geven om daarna weer te knallen. 

Mensen vragen mij nog wel eens hoe ik aan mijn kennis kom over persoonlijke ontwikkeling, branding, leiderschap en het ondernemen an sich. Een deel komt uit het ‘gewoon’ doen, het oefenen in de praktijk en het experimenteren wat voor jou en jouw bedrijf werkt. Maar een heel belangrijk deel komt voort uit zelfstudie, het luisteren van podcasts, workshops én het volgen van seminars. Plus wat ik graag en daarom ook veel doe is het lezen van boeken. In deze blog wil ik jullie enkele boeken met jullie delen die voor mij echt van waarde zijn geweest in mijn werk als coach en die mij als persoon en ondernemer hebben gevormd.

Dale Partridge – People Over Profit

Als eerste voor mij een held en grote inspiratiebron; hij onderneemt op een manier die mij erg aanspreekt. Hij is de oprichter van Sevenly en is nu druk bezig met zijn Startupcamp. Ik luister graag naar zijn podcasts en ik mis zijn video’s nooit. People over Profit is als het ware een handboek hoe je een onderneming opzet vanuit de filosofie van een sociale onderneming. Zijn eigen voorbeeld - Sevenly - is een geweldig succes. Sevenly verkoop merchandise als t-shirts voor een x bedrag en van elke verkoop gaat 7 dollar naar wisselende goede doelen. Inmiddels staat de teller al op 4,8 miljoen gedoneerde dollars aan een hele lijst van goede doelen. Daarnaast geeft hij ook nog vele andere voorbeelden van bedrijven die op deze manier opereren en bedrijven die van hun oorspronkelijke handelswijze zijn afgegleden. Zijn visie op ondernemerschap en hoe je leven in te richten vind ik bijzonder aansprekend en geeft gegarandeerd inspiratie en energie. Absolute aanrader om hem als persoon ook te volgen! 

Adam Grant - Give and Take

Dit is een mooi boek over hoe samenwerking in de breedte, het belang van de ander naast dat van jou of zelfs hoger te zetten op de lange termijn bijdraagt aan jouw persoonlijke succes. Een absolute aanrader om te lezen wat mij betreft die aanzet en de nadruk legt op het samen groeien. In deze netwerkeconomie wat mij betreft de manier om succesvol te zijn op een 'goede' manier. Parnerships met andere bedrijven maar ook intern met je collega's en ook je klant. Dus hoe bereik je de top? Door je te focussen op het samen daar te komen. 

Simon Sinek – Leaders eat last

Jullie hebben mij al veel gehoord over Simon Sineks boek Start With Why, maar nog niet zozeer over een ander boek van hem. Leaders eat last is een boek over dienend leiderschap, het creëren van een cultuur van veiligheid. Met mooie voorbeelden uit het leger waar hij heeft meegelopen voor het schrijven van dit boek. De subtitel, zegt ook veel; ‘Why some teams pull together and others don’t’. Waar ‘Start With Why’ met name ging over hoe jij als leider en als bedrijf anderen kan inspireren en jouw doen volgen. Gaat het bij Leaders eat last met name ook over het opbouwen van een team als leider, hoe zorg je dat je als geheel opereert. Hij komt dan ook met termen als jezelf, bij wijze van, op willen offeren voor het bedrijf (of beter gezegd: voor de why van het bedrijf en de mensen erin), vertrouwen en samenwerking. Dus werk je in teams, ben je groeiende als bedrijf of bouw je aan je startup? Dit is een boek dat zeker het lezen waard is als het gaat om het bouwen van succesvolle teams, een inspirerende cultuur te creëren. Een thema wat mij sowieso boeit; dienend leiderschap! 

Seth Godin – Tribes

Eigenlijk wil ik veel meer van Seth Godin benoemen, want die man is echt een held wat mij betreft. Hij schrijft en spreekt zo makkelijk, je neemt het zo in je op en ik zie het ook altijd direct voor me. Zo is het ook bij Tribes; een boek over leiderschap, communicatie en branding. Tijdens het lezen denk ik direct aan de zaken waar ik actief voor ben maar ik krijg ook direct nieuwe ideeën over waar ik zelf nog een tribe van zou willen en kunnen maken. Of waar anderen juist een tribe van zouden kunnen maken. Voor mij is dit echt een must-read als je nadenkt over het starten van iets, of het nu een bedrijf is of een club van het een-of-ander. Het zet je in ieder geval aan tot nadenken of er niet zaken zijn waar jij de leider voor zou willen of kunnen zijn. Want zoals het boek ook zegt:‘we need you to lead us’!

Leiderschap, branding en (sociaal) ondernemen

Dit zijn de thema’s die voor mij als rode draad door deze boeken zitten verweven en dit zijn ook de thema’s waar ik mij graag mee bezig houd en verder op wil ontwikkelen. 

Jouw boekentip

Door welk boek ben jij de laatste tijd door geïnspireerd en wil jij anderen graag aanraden?

 

 

Douwe Hooijenga

 

Tags: 
Boeken
Inspiratie
Ondernemen