Vijf stappen naar voldoening in jouw werk

2 juni 2016

In mijn werk als coach, in de blogs die ik schrijf, in alles wat ik doe heb ik het veel over de ‘Why’ en hoe die leidt tot zingeving, voldoening en succes. Maar wat als je die nog niet gevonden hebt, hoe kom je dan achter jouw drijfveer, jouw passie en de zingeving in jouw werk, in jouw leven? Daarom wil ik jou vijf tips meegeven die jou kunnen helpen om de voldoening en de zingeving te vinden die jij zoekt!

 

1. Persoonlijke ontwikkeling

Daag jezelf uit om altijd uit om je als persoon te ontwikkelen en te groeien. Geluk in het leven is afhankelijk van wat je doet, van de persoon die je bent. Geluk komt niet van het geld dat je krijgt of de titel die je draagt. De weg die je bewandelt naar jouw succes, is een weg waarop je jezelf steeds weer moet, maar vooral ook wilt doen ontwikkelen. Sta daarom open voor nieuwe ideeën, nieuwe kansen en blijf hongerig naar kennis om jezelf te ontwikkelen. Ik daag je daarom uit om elke dag je ten doel te stellen om je te ontwikkelen, een betere versie van jezelf te worden, beter dan de persoon die je gisteren was. Want een betere versie van jouw, resulteert automatisch in een betere persoon op alle fronten waar je actief bent. Of dat nu jouw werk, in de sport, het thuisfront of in je eigen bedrijf als ondernemers is.


2. Draag bij aan de ander

Persoonlijke ontwikkeling is één, want hoe beter jezelf bent, hoe meer je voor de ander kan betekenen toch? Want dat is nummer twee. Draag bij aan de groei- en ontwikkeling van de ander. Om voldoening en zingeving te ervaren is er bijna niets zo krachtig als het helpen, het tot dienst zijn van de ander. Geen idee hoe? Kijk eens goed om je heen wat er allemaal is, mensen bij jou in de buurt of aan de andere kant van de wereld. Je kan overal helpen en een bijdrage leveren, hoe groot en klein het ook is. Wees de druppel die de emmer doet overvloeien van goedheid! Voor mij geldt dat ik dienstbaar wil zijn en een bijdrage wil leveren aan de groei- en ontwikkeling van anderen. Dit kan op veel manieren, of het nu is door te doneren/ bij te dragen aan een goed doel, iemand verder te helpen zonder direct met een factuur klaar te staan of gewoon meewerken met bestaande goede doelen. Want er zijn genoeg mooie doelen, zowel dichtbij als ver weg, denk aan een Stichting Present, Compassion of World Vision et cetera. Draag bij aan de ander het zal je goed doen!


3. Kijk niet alleen vooruit, maar leef in het nu

Sta stil bij het hier en nu. Ja ik ben een groot voorstander van doelen stellen en dromen hebben. Maar het is ook belangrijk om stil te staan bij het nu. Want anders vergeet je wat je allemaal al hebt. Wees dankbaar voor waar je nu staat en geniet van alles wat je al hebt. Zorg dat je hier ook de tijd voor neemt. Voldoening in het leven bestaat niet zonder het dankbaar zijn en te genieten van wat je hebt en waar je nu staat. Want hoewel het streven naar het verbeteren van jezelf en je omgeving goed is, mag dat niet betekenen dat je vergeet om te beseffen wat je allemaal al hebt en bent!

 

4. Het leven bestaat uit meer dan jou

We hebben het al gehad over het feit dat geven, delen en de ander helpen belangrijk is om voldoening en zingeving te ervaren. Belangrijk is het daarnaast om te beseffen dat jouw ‘problemen’ maar een klein rimpeltje zijn in de rest van de wereld. Wanneer je je bevindt in de rest van de wereld zal je zien hoe onbelangrijk die ‘problemen’ eigenlijk zijn voor de lange termijn. We maken onze eigen zorgen soms zoveel groter dan dat nodig is en daarmee versterken we ze juist en worden het problemen. Om voldoening en zingeving te ervaren is het belangrijk dat we onze zorgen onder controle houden en weer op hun plek zetten. Je zult je gelukkiger voelen wanneer je jouw problemen zo weer in balans brengt met waar je eigenlijk mee bezig zou moeten zijn, dan gaan die zorgen vanzelf weer over. Relativeer dat wat je soms ervaart met de werkelijke situatie hoe die is en de wereld waarin je leeft.


5. De ‘WHY’

Ik kan het niet laten om toch de ‘why’ nog even te laten passeren. Werk aan jouw why, probeer deze te formuleren voor jezelf. Stel kernwaarden op die het fundament voor jouw handelen zijn. Vanuit deze twee; jouw why en jouw kernwaarden zoek daarbij de activiteiten die bij jouw passen. Waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Want als je daarmee bezig mag zijn, dat is waar je jouw ware voldoening en zingeving gaat vinden.

 

Douwe Hooijenga

 


Tags: 
Voldoening
Zingeving
Why
Geluk