Vijf tips om gemotiveerd te blijven

24 mei 2016

Wanneer je voor jezelf werkt, kan het lastig zijn om altijd gemotiveerd te blijven, elke dag, elk uur weer. Je bent eigen baas en je hebt niet altijd de 'luxe' van mensen om je heen die jou ‘controleren’ of je weer even helpen om de motivatie terug te vinden. Maar het kan ook zijn dat je juist te veel afleiding om je heen hebt. Nee, jezelf motiveren is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt.

 

Gebrek aan motivatie kan het gevolg zijn van een aantal oorzaken; denk aan een burn-out, onvoldoende slaap, verveling, repetitieve handelingen of geen duidelijk doel. Zelfs regenachtige dagen of een rommelige omgeving (daar ben ik zelf nog wel eens schuldig aan) kunnen zorgen voor een gebrek aan motivatie.

 

Voor mijzelf was het de afgelopen tijd mijn knieblessure waardoor ik zelf niet kon autorijden. Dan is het toch lastig om gemotiveerd te blijven om thuis altijd maar door te zetten, omdat ik minder afwisseling had en minder buiten de deur kwam. Maar treur niet, het is volkomen normaal om een mindere dag te hebben. Soms is het gewoon je eigen lichaam die zegt dat je behoefte hebt aan een pauze. Daarom hier een paar tips om gemotiveerd te blijven of jezelf opnieuw te motiveren:

 

1. Neem pauze!

Het ondernemen kan je gedachten volledig beheersen en om succesvol te worden is het ook nodig om er bijna letterlijk volledig door geobsedeerd door te zijn. Bijna; want je hebt ook gewoon tijd nodig voor jezelf, je familie en vrienden. Dus verzorg je zelf ook goed en gun jouw geest ook eens een wat rust. Een hobby is hier bij uitstek geschikt voor en geniet van de dingen buiten je werk om. Sporten houd je fysiek fit, maar denk ook aan andere hobby’s die je geest rust bieden. Dit kan van alles zijn, of het nu zelf bier brouwen (zoals ik nu doe) of houden van je eigen moestuin is. Zolang het maar iets is waarbij je echt tot rust komt en niet denkt aan alle beslommeringen van het werk. Ontspanning en rust zowel fysiek als mentaal, rust voor je lichaam en geest.

 

2. Verlaat of verplaats je werkplek.

Wanneer je dag in, dag uit op dezelfde plek zit, kan dit leiden tot gewoonte of verveling. Verplaats je bureau daarom eens. Of voor werk wat je ook prima ergens andere kunt doen, ga je naar een fijne plek toe. Moet je nog wat uitschrijven, of doorlezen, ga naar een locatie waar je ook maar zin in hebt. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan de espressobar om de hoek, de bibliotheek, de startuphotspot of ga lekker de natuur in en zoek een park op. Verken je omgeving en maak gebruik van al het moois wat in de buurt zit.

 

3. Ja; maak een to-do list.

Een to-do list, ja! Stel voor jezelf doelen en verwerk deze in een to-do list per dag en één per week. Zorg ervoor dat je ze altijd in het zicht of bij de hand hebt. Dus hang ze op, of heb ze bij de hand in het notitieblok dat je gebruikt, je agenda of in jouw smartphone. Het blijft een goed gevoel wanneer je weer iets af kunt vinken van de lijst. Belangrijk hierbij is dat je wel prioriteert en niet alsnog alles op je to-do list zet. Dit is voor velen de valkuil bij het hanteren van dergelijke lijsten, ook die van mij. Maar wanneer je het goed inzet, dan werkt het zeer bevorderend. Beloon jezelf wanneer je bepaalde taken afrond. Belonen werkt namelijk! Dit kun je doen door jezelf  bijvoorbeeld dagelijkse doelstellingen te geven voor het aantal taken die je af kunt vinken. In het verlengde hiervan kun je dit ook doen met deadlines, neem deze op en beloon jezelf bij het halen ervan.

 

4. Doen.

Waar begin je nu mee?  De ene zegt, ‘Doe eerst de rotklussen’, de ander zegt, ‘Begin eerst met iets motiverends’. Persoonlijk zou ik zeggen; begin gewoon met een taak, hoe je die taak kiest laat ik over aan jou. Of je dit nu doet op basis van prioritering of eerst de rotklussen doet. Wat ik merk is dat wanneer je begint aan een taak je hier vanzelf in opgaat. Nee, niet elke taak zal altijd het zelfde gevoel van voldoening geven maar het afronden van taken en het ondernemen an sich vergt doorzettingsvermogen en dus gewoon soms het ‘doen’. Heb je een bepaalde taak klaar, neem dan ook even de tijd om jezelf weer voor te bereiden op de volgende. Leg je spullen van de vorige taak aan de kant, zodat je ‘fris’ opnieuw kunt beginnen aan de volgende taak.

 

5. Houd je doelen inzicht, controleer en stel bij.

Zorg ervoor dat je altijd je doelen voor ogen hebt. Wanneer je al een hele poos bezig bent met een bepaalde taak of klus, kan het goed zijn om jezelf weer eens te confronteren met jouw doelen. Kloppen ze nog, zijn dat nog de zaken waar je nu mee bezig bent? Zo ja, goed bezig! Maar controleer of je ze niet verder kunt bijstellen, ambitieuzer inzetten of juist verder specificeren. Het kan ook zijn dat de tijd jouw doelen heeft ingehaald en dat je ze geheel moet bijstellen of nieuwe doelen voor jezelf zult moeten stellen. Dit is iets waar ik met mijn coaching veel op inzet. Op basis van het schema dat ik hanteer werk je continu aan jouw doelen voor het komende halfjaar en jaar. Welke ik samen met de ondernemer elke zeven weken weer onder ogen en waar nodig bijstel en scherp stel. Doelen en dromen motiveren. Zorg daarom dat je regelmatig ermee bezig bent en jezelf ermee confronteert.

 

Vijf tips van mij om jezelf gemotiveerd te houden en zorg te dragen voor jouw belangrijkste investering, namelijk jouw eigen persoon.
Nu ben ik benieuwd naar jouw tips om gemotiveerd te blijven?


Douwe Hooijenga

 

 

Tags: 
Motivatie
rust
Doelen
Persoonlijke Ontwikkeling